Egyesületünk története

Szegeder.hu újságcikk

Egyik egyetemista tagunk, Bába Csanád írása foglalja össze, a gyökerekig visszamenőleg a szegedi vívás történetét az alábbi cikkben:
A szegedi vívás története kezdetektől napjainkig

Elnöki köszöntő:

A Szegedi Tudományegyetem Vívó Klubja életének első évében folytatódtak az utóbbi évek szegedi vívó sikerei. Számos hazai siker mellett egyre több nemzetközi sikert érnek el versenyzőink. A szezonkezdetkor lebonyolított klub integrációnak köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem egy újabb sikersportággal bővítette palettáját. Ezzel is elősegítve a városi és az egyetemi polgárok minőségi sportolási lehetőségeinek bővítését.
Az integrációt követően elindítottuk a klub fejlesztési programját, melynek keretében a jelentős hangsúlyt kapó utánpótlás-fejlesztés mellé fokozatosan bekapcsolódik az egyetemi és amatőr vívás bővítése. Az elsődleges cél az, hogy a jelenlegi III. kategóriás utánpótlás klub státuszt kiemelt vidéki bázisra emeljük. Valamint az, hogy minél több egyetemi polgár számára biztosítsunk lehetőséget a vívás gyakorlására, elsajátítására.
Biztos vagyok benne, hogy a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klubjának folyamatos fejlesztése előmozdítja a szorosabb együttműködést a partnerekkel és a többi hazai klubbal. A hosszú távú stabilitását és sikeres működését pedig az elkötelezett és kvalifikált oktatók, segítők és partnereink garantálják.

Prof. Dr. Benedek György
Elnök


A Vívó Klub története:

A Szegedi Vívó Egyesület 2004 nyarán megalakult non-profit szervezet. A Szegedi Vívó Egyesület a több mint ötven éves sportmúlttal rendelkezo Szegedi Postás Sportkör Vívószakosztályának sportszakmai hagyományainak megőrzésével és továbbvitelével kívánja megalapozni a szegedi vívóélet újbóli fellendülését.
A Szegedi Vívó Egyesület rövid távú célja az utánpótlás bázis megtartása és fejlesztése. Hosszú távú célunk létrehozni és fenntartani egy olyan utánpótlásbázist, amely később, egy országos szintű klub alapját teremti meg. Az Egyesület távolabbi céljaként szerepel a szegedi rekreációs és szabadidős vívás kialakítása.
Az egyesületnek ekkor 50 fős tagsága van, amelyből 40 fő utánpótláskorú sportoló. Az utánpótláskorú versenyzők közül két sportoló rendelkezik válogatott kerettagsággal. A klubban jelenleg 3 edző segíti a munkát.
2007 májusában egyesületünk együttmuködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektorával, Prof. Dr. Szabó Gáborral. A megállapodástól a vívás, mint egyetemi sport megerősödését, egyesületünk társadalmi elismertségének gyarapodását, anyagi lehetőségeink bővülését várjuk. A klub a Szegedi Tudományegyetem Vívó Klub nevet vette fel.
2012 szeptemberétől a klub új helyen folytatja a munkát, a szegedi Squash Klub által biztosított teremben 12 beépített pást várja a jelenleg kb. 70 tagot, ahol immár még minőségibb munkát tud végezni a 3 edző.
2015 szeptemberében újabb költözésen megy át az egyesület, új helyen, a Szent Imre Szakkollégium tornatermében folytatja a klub az edzésmunkát (6724 Szeged Londoni krt. 13.), ahol 8 beépített pásttal, és nagyságrendekkel több teremidővel gazdálkodhatunk.